Właściwe odżywianie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, kondycję i dobre samopoczucie na co dzień. Niestety, w dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć produkty, które byłyby w stu procentach naturalne i nieprzetworzone. Żywność jest mocno przetworzona i poddawana różnym formom obróbki, co ma poprawić jej zapach, smak, właściwości wizualne, a także zachęcać nas do konsumpcji. Warto mieć jednak świadomość, że nie wszystko, co doskonale wygląda, będzie równie dobrze wpływało na nasz organizm.
Wśród powszechnie występujących dodatków do żywności warto wymienić między innymi barwniki spożywcze. Jest to cały szereg substancji, których celem jest poprawa koloru tych produktów, które w trakcie obróbki tracą swoją naturalną barwę. Ładny kolor produktów żywnościowych przekłada się na ich lepszą smakowitość, a konsumenci chętniej sięgają po tę żywność, która po prostu dobrze się prezentuje. Pamiętajmy jednak, że barwniki dostępne są w wielu wersjach – niektóre są dla naszego zdrowia bezpieczne, inne mogą powodować wiele dolegliwości.
Barwniki naturalne i sztuczne
Barwniki stosowane w produkcji żywności można podzielić na pochodzenia naturalnego, identyczne z naturalnymi, a także syntetyczne, a więc uzyskiwane w różnego rodzaju procesach chemicznych. Barwniki naturalne to różnego rodzaju ekstrakty i substancje pochodzące od naturalnych produktów, ale powstające w wyniku reakcji chemicznych, suszenia oraz innych procesów przetwórczych. Są one bezpieczne dla zdrowia, pod warunkiem, że konsumenci nie mają właśnie na te produkty żadnego uczulenia czy alergii. Obok barwników naturalnych jest jednak także szeroka gama barwników sztucznych, które powstają chemicznie. Ich zaletą jest przede wszystkim niska cena, a także duża trwałość. Produkty barwione sztucznymi barwnikami zachowują efektowny kolor także wtedy, gdy naturalne barwniki zdążą już wyblaknąć. Niewielka ilość sztucznych barwników nie jest szkodliwa dla zdrowia, jednak spożywanie ich w nadmiarze może negatywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Trzeba pamiętać, że są to substancje chemiczne, które nie są obojętne dla naszego organizmu.
Warto stawiać na naturalność
W ostatnich latach można zauważyć zwiększone zainteresowanie naturalną żywnością i takimi procesami przetwórczymi, w trakcie których nie są dodawane żadne konserwanty, wzmacniacze smaku, wypełniacze i inne substancje, które może poprawiają wygląd czy konsystencję żywności, ale dla konsumentów nie są w stu procentach obojętne. Taki trend można zauważyć między innymi w przemyśle mięsnym i zakładach produkujących wędliny. Popularne są mieszanki przyprawowe do wędlin oraz naturalne procesy produkcyjne, nawet jeśli powstające w ten sposób wędliny kosztują więcej niż ich tańsze, pełne wypełniaczy odpowiedniki. Konsumenci doskonale zdają sobie bowiem sprawę z tego, że dla naszego organizmu najlepsze i najbardziej bezpieczne jest naturalne odżywianie i spożywanie jak najmniej przetworzonej żywności.