Dla firm z branży spożywczej i farmaceutycznej, od młodych start-upów po firmy o długoletniej tradycji, bezpieczne przechowywanie produktów i produkcja w niezawodnych chłodniach typu walk-in jest ważną częścią pracy.
Komory chłodnicze, czyli potocznie mówiąc chłodnie oferują higieniczny, profesjonalny sposób przechowywania zamówień masowych lub nadwyżek, ale należy o nie dbać, aby zapewnić przechowywanie towarów w sterylnym środowisku i warunkach, które zapewnią dłużej świeżość produktów i bezpieczeństwo ich spożycia przez ludzi.
Jeśli wynajmiesz bądź postawisz chłodnię dla swojej firmy, ważne jest, aby zachować przestrzeń w jak najlepszym stanie – więc oto nasze instrukcje dotyczące czyszczenia chłodni i wskazówki dotyczące konserwacji.
Jaka jest najlepsza procedura czyszczenia chłodni?
Higiena ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o przygotowywanie i przechowywanie żywności lub leków. Dokładna organizacja, konserwacja i czyszczenie chłodni to niezwykle skuteczny sposób na zapewnienie bezpieczeństwa produktu podczas konsumpcji lub podawania.
Jak posprzątać chłodnię?
Dobra procedura czyszczenia chłodni obejmuje utrzymywanie podłogi i powierzchni w czystości i czystości przez cały czas. Możesz użyć odkurzacza do usuwania kurzu na podłodze i czyścić powierzchnie szmatką, ciepłą wodą i łagodnym detergentem lub specjalistycznymi środkami do czyszczenia chłodni. Upewnij się, że wyczyściłeś wszelkie wycieki i natychmiast wyrzuć zepsute produkty. Pomoże to zapobiec rozwojowi bakterii.
Po czyszczeniu należy również sprawdzić, czy chłodnia jest sucha. Oprócz powodowania śliskiej podłogi, nadmiar wody może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa, tworząc nagromadzenie lodu w chłodni.
Jak często należy sprzątać w chłodni?
Istnieją różne poziomy pilności, aby zapewnić, że chłodnia jest jak najbezpieczniejszym środowiskiem. Niektóre zadania z listy kontrolnej konserwacji chłodni powinny być wykonywane codziennie, podczas gdy niektóre prace związane z czyszczeniem chłodni można wykonywać co tydzień, co dwa tygodnie lub nawet co miesiąc.
Codzienne kontrole i czyszczenie chłodni
• Wycieki należy natychmiast usunąć
• Sprawdź, czy temperatura w chłodni jest odpowiednia dla twoich produktów
• Sprawdź parownik pod kątem nagromadzenia lodu
• Sprawdź sprężarki w chłodni pod kątem wycieków oleju
• Sprawdź poziom freonu w chłodni
Cotygodniowe czyszczenie i konserwacja chłodni
Wyczyść uszczelki drzwi chłodni i sprawdź, czy nie ma pęknięć i ogólnego zużycia. Dokładnie wyczyść wszystkie powierzchnie i podłogi odpowiednimi środkami do czyszczenia chłodni, a w razie potrzeby starannie uporządkuj swoje produkty pod koniec tygodnia (najlepiej organizuj na bieżąco).
Comiesięczna konserwacja chłodni
Skalibruj temperaturę w chłodni i sprawdź, czy utrzymuje się odpowiednia temperatura, gdy modułowa chłodnia jest w pełni załadowana. Wyczyść parownik – to ważne dla utrzymania temperatury. Wyczyść też obudowę parownika i wszystkie wentylatory nadmuchowe.