Przerwa w pracy na posiłek jest prawem każdego pracownika, który jest zatrudniony w firmie na umowę o pracę oraz dobowy wymiar czasu pracy jest większy niż 6 godzin. Czas na spożycie posiłku to zaledwie 15 minut, dlatego też niektórzy nie do końca są zadowoleni z takiego rozwiązania. Pojawia się jednak pytanie, czy czas na 15-minutową przerwę mają zarówno szeregowi pracownicy, czy też taki wymiar przerwy obowiązuje każdego w firmie?
Według przepisów kodeksu pracy każdy pracownik, bez względu na zajmowane stanowisko, ma 15 minut przerwy na zjedzenie posiłku. W praktyce jednak bywa różnie, a wszystko zależy od niepisanych zasad panujących w danym miejscu pracy. Zwykle bywa tak, że najbardziej restrykcyjne zasady dotyczą szeregowych pracowników, natomiast ich przełożeni czy osoby na wyższych stanowiskach mają pod tym względem o wiele lepiej. Kierownicy czy menadżerowie nie muszą się tłumaczyć z różnych działań, które byłyby już niedopuszczalne w przypadku szeregowych pracowników. Bywa i tak, że pracownik musi zjeść śniadanie w czasie 15-minutowej przerwy, natomiast jego przełożony bez problemu wychodzi sobie, aby zjeść lunch w lokalu na mieście.
Warto szukać różnych rozwiązań
Pracownicy, dla których 15 minut przerwy to stanowczo za mało, powinni próbować negocjować z pracodawcą jej wydłużenie. Wielu pracodawców jest w stanie iść na ustępstwa w imię dobrych relacji z podwładnymi i dobrej atmosfery w miejscu pracy. Być może uda się przerwę wydłużyć o kilkanaście czy kilkadziesiąt minut, dzięki czemu o wiele łatwiej będzie na spokojnie zjeść posiłek bez pośpiechu i ciągłego patrzenia na zegarek. W niektórych miejscach pracy podwładni mają dużo wolnego jeśli chodzi o organizowanie sobie codziennych obowiązków. Pracodawca określa zadania do wykonania, a nie za bardzo wnika, a jakim czasie są one realizowane. Pracownicy doskonale radzą sobie w takim systemie pracy, w którym nie ma ścisłych restrykcji czy rozliczania z każdej minuty spędzonej na robieniu kawy czy jedzeniu posiłku. W takich firmach wydajność i efektywność często bywa o wiele lepsza niż tam, gdzie pracownik musi co do minuty pilnować swojej przerwy śniadaniowej.
Dobre jedzenie z dowozem do pracy
Jeśli chcemy maksymalnie wykorzystać przerwę śniadaniową i nie tracić czasu na przygotowywanie sobie posiłku, warto zastanowić się nad zamawianiem jedzenia na dowóz do biura. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie mogą sobie przygotować wartościowego posiłku i na co dzień żywią się jedynie szybkimi przekąskami. Dobry, wartościowy posiłek zdecydowanie lepiej działa na organizm niż szybkie przegryzki, które powodują jedynie znaczne wahania cukru we krwi. Dobre jedzenie na dowozwroclaw czy dania z dostawą w innych miastach to bardzo szeroka oferta posiłków na każdą kieszeń i dla każdego, bez względu na upodobania kulinarne. Coraz więcej restauracji oferuje dania z możliwością dostarczenia do domu czy do pracy. Możemy zamawiać nie tylko szybkie jedzenie, ale również domowe obiady, pełnowartościowe posiłki czy dania z różnych kuchni świata. Każdy na pewno znajdzie dla siebie coś smacznego.
Weber Grille to idealne rozwiązania jako wyposażenie profesjonalnych lokali gastronomicznych. Można na nich grillować różnego rodzaju produkty, a jednocześnie dopasowywać szereg parametrów do indywidualnych potrzeb. Do wyboru są grille tradycyjne, opalane węglem, ale też grille elektryczne i gazowe. Każdy może więc bez problemu znaleźć takie urządzenie, które będzie w stu procentach dopasowane do indywidualnych potrzeb.