Ważne jest, aby do kosza wrzucać tylko puste, czyste i suche surowce wtórne. Dlaczego to ma znaczenie? Możesz tego nie wiedzieć, ale brudne lub mokre materiały są prawdopodobnie usuwane ze strumienia recyklingu i trafiają na wysypisko śmieci. Mogą również zanieczyszczać inne surowce wtórne w twoim koszu.
Odpowiednio wykonany recykling:
-
pomaga zmniejszyć zanieczyszczenie,
-
przyczynia się do czystszej wody,
-
pomaga oszczędzać energię,
-
chroni zasoby naturalne,
-
może wspierać lokalne miejsca pracy i firmy takie jak te prowadzące skup plastiku.
Dlatego pamiętaj o właściwym recyklingu i upewnij się, że Twoje wysiłki związane z recyklingiem nie pójdą na marne.
Jak możesz poddać produkty recyklingowi w prawidłowy sposób?
-
Pusta, czysta, sucha plastikowa butelka po napojach.
-
Opróżnij płyny, spłucz lub zeskrob resztki jedzenia, upewnij się, że papier i tektura są suche, i zamknij kosz na surowce wtórne, aby odciąć je od deszczu.
Nie pakuj surowców wtórnych do worka. Przechowuj surowce wtórne luzem, nie pakuj ich w worki. Pamiętaj też, że zasady recyklingu różnią się w zależności od regionu. Nie wszystko można poddać recyklingowi – nawet przedmioty, które mają symbol recyklingu, mogą nie zostać przyjęte do recyklingu.
Sprawdź lokalne wytyczne dotyczące recyklingu, aby upewnić się, że wkładasz właściwe materiały do koszyka. Umieszczanie zabronionych przedmiotów w koszu na surowce wtórne może narazić pracowników na ryzyko, zwiększyć koszty recyklingu i obniżyć wartość innych surowców wtórnych.
Materiały nadające się do recyklingu nie muszą być myte w zmywarce. Opróżnij je, szybko spłucz, strząśnij wodę i voila! Możesz ruszać! Zacznij od mechanicznego zeskrobywania odpadów spożywczych do wiadra na kompost lub kosza. Następnie zachowaj pojemnik, aż skończysz z naczyniami i użyj brudnej wody do naczyń. W ten sposób będziesz używał wody, która i tak spłynęłaby do kanalizacji. Jeśli nie masz pod ręką zmywarki, nie używaj gorącej wody, zimna wystarczy. Po wypłukaniu strząśnij wodę, aby inne rzeczy nie zamoczyły się i wyrzuć je do kosza!
Poszczególne miasta, powiaty i regionalny przemysł recyklingowy ciężko pracują, aby wszystkie przedmioty zaakceptowane w lokalnych programach recyklingu zostały faktycznie poddane recyklingowi. Podczas gdy nowe światowe standardy recyklingu wpłynęły na system, materiały, które są akceptowane w lokalnym programie i które są puste, czyste i suche, są nadal wysyłane na rynki recyklingu i przetwarzane w coś nowego.
Im czystsze materiały, tym cenniejsze dla recyklerów. Zakłady recyklingu nie czyszczą surowców wtórnych. Resztki żywności w nadających się do recyklingu mogą rozwijać pleśń i przyciągać bakterie, gryzonie i owady, co sprawia, że materiał nie nadaje się do recyklingu. Resztki płynów w nadających się do recyklingu mogą wylać się na papier i tekturę, przez co nie nadają się do recyklingu. Materiały te zostaną usunięte. Kiedy opróżniasz, czyścisz i suszysz swoje surowce wtórne, trzymasz żywność i płyny z dala od kosza i pozwalasz, aby twoje surowce wtórne stały się czymś nowym.