W polskiej kulturze żywieniowej od setek lat istotne miejsce zajmują najróżniejsze kiszone warzywa. W tym artykule podpowiadamy dlaczego warto je regularnie spożywać.
Jako całe społeczeństwo coraz lepiej rozumiemy jak istotne jest zdrowe odżywianie. Staranniej dobieramy kupowane produkty żywnościowe, aby zapewnić organizmowi obfitość niezbędnych wartości odżywczych. Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywają kiszonki?
Kiszone warzywa w polskiej kuchni
W naszym regionie geograficznym przez setki lub może nawet tysiące lat przyjęło się spożywanie najróżniejszych kiszonek. Mówiąc o kwaszonkach mamy zazwyczaj na myśli ogórki oraz kapustę, ale procesowi kiszenia mogą być poddawane także inne warzywa takie jak: buraki, marchew, kalafiory, cebule, a nawet grzyby (szczególnie ryby). Dlaczego kiszone warzywa tak dobrze przyjęły się w naszym regionie? Otóż kiszenie (lub kwaszenie – hasła te są używane zamiennie) jest znakomitym sposobem konserwowania żywności. Proces ten polega na stopniowej fermentacji produktów spożywczych przez bakterie mlekowe, które uniemożliwiają zaistnienie procesów gnilnych. Obecnie wiemy już jak ogromnym bogactwem najróżniejszych witamin i mikroelementów charakteryzują się najróżniejsze produkty kiszone.
Kwaszone warzywa – wartości odżywcze
Podczas zachodzących podczas kiszenia procesów chemicznych powstają liczne bardzo ważne dla naszego zdrowia witaminy. Przede wszystkim kiszonki są bogatym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C, która odpowiada w ludzkim organizmie za wiele kluczowych funkcji, takich jak chociażby funkcjonowanie układu odpornościowego. Produkty te zawierają także bogactwo różnych innych skutecznych przeciwutleniaczy takie jak witaminy A oraz E. W naszej codziennej diecie bardzo ważny jest także błonnik, w który kiszonki obfitują. W połączeniu z bakteriami fermentacji mlekowej błonnik pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu pokarmowego oczyszczając go ze zbędnych produktów ubocznych przemiany materii, które w przeciwnym razie zalegałyby w jelitach ulegając procesom gnilnym. Z kolei witaminy grupy B wspomagają procesy krwiotwórcze i metaboliczne. Ze względu na występujące w kiszonkach liczne grupy bakterii, regularne spożywanie kiszonek bardzo pozytywnie wpływa na odbudowę flory bakteryjnej jelit.
Trudno jest przecenić bogactwo wartości odżywczych zawartych w kiszonych produktach. Jednocześnie są one bardzo łatwe w przygotowaniu. Bez problemu można je wykonać w domowych warunkach. Kupione w solidnym sklepie spożywczym, lub przygotowane samodzielnie kiszone produkty powinny znaleźć się w każdej polskiej spiżarni!
Słoneczne Pole
Produkcja Kapusty i Ogórków Kiszonych Karol Bultrowicz
http://slonecznepole.com.pl/
62-800 Kalisz
St. Wyspiańskiego 37
Tel/Fax: +48 62 7512027