Nóż kuchenny to najważniejszy atrybut szefa kuchni! Odpowiedni zestaw jest jednym z niezbędnych elementów wyposażenia każdego lokalu czy kuchni domowej, ale wybór konkretnych modeli wymaga uwagi. Wiele zestawów nie spełni wymagań – wyjaśniamy, na co zwrócić uwagę, jakie noże będą odpowiednie.
Przeznaczenie noży
Wybierając zestaw noży kuchennych, przede wszystkim trzeba określić ich przeznaczenie – czy mają służyć do użytku domowego, jako noże szefa kuchni, do obierania, krojenia, szatkowania, filetowania itd. Zdecyduj też, jakie talerze będą Ci potrzebne – niezależnie od tego, czy będą wykorzystywane w domu, czy jako sprzęt gastronomiczny w restauracji, barze itd.
Materiał
Kluczowy jest także materiał – powszechne są m.in. noże ze stali nierdzewnej, a także noże ceramiczne i tytanowe. Wszystkie rodzaje są trwałe i sprawdzą się także w restauracji czy innym lokalu gastronomicznym. Dobrym wyborem do profesjonalnego użytku będą m.in. noże Wusthof. Wyróżnia je wysoka jakość wykonania i niemiecka precyzja. Produkowane są z wysokojakościowej stali, wzmacniane molibdenem i wanadem, aby na długo pozostawały ostre.
Marka
Na rynku dostępnych jest wiele produktów z wyposażenia kuchni – m.in. zestawów noży. Na którego producenta warto się zdecydować? Noże Wusthof są cenione ze względu na swoją jakość, trwałość i wytrzymałość, ale też duży wybór modeli o konkretnym przeznaczeniu. Inne ostrze służy do mięsa, inne do ryb, serów, warzyw i owoców itd. Noże ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, odporne na działanie korozji i uszkodzenia mechaniczne.
Wśród innych producentów warto wymienić także noże kuchenne Tefal, Fiskars, Yato, Berlingerhaus, Gerlach itd. – zapewniają staranne wykonanie, dobre materiały i szeroką ofertę noży.
Twardość ostrza. Ważną cechą jest też twardość ostrza, gdyż w dużym stopniu to od niej zależy żywotność noży. Wartość powinna przekraczać 50 HRC, aby zestaw był wart rozważenia.
Ostrość noży. Jeżeli nóż jest ostry, nie trzeba wkładać w krojenie dużego wysiłku. To bardzo ważne, gdyż w krojenie to czynność podstawowa w każdej kuchni. Ostre noże wpływają w dużym stopniu na komfort pracy. Jeśli ostrze gładko wchodzi w dany produkt, np. ziemniaki, dynię itd., oznacza to, że noże są odpowiednio ostre.
Rękojeść. Rękojeść jest ważnym elementem, gdyż służy do trzymania noża – jeśli będzie niewygodna, nawet ostry i z dobrego materiału nóż nie będzie odpowiedni. Wybierz modele o ergonomicznym kształcie, zapewniające pewny chwyt.