Niezapowiedziani goście lub nagła ochota na coś słodkiego? Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby przygotować coś pysznego i prostego. Jeśli masz w domu garść świeżych lub mrożonych owoców, poniższy przepis na ciasto z owocami będzie dla Ciebie idealny!
Składniki:
3 kurze jajka,
3 szklanki mąki,
pół szklanki oleju,
1 szklanka cukru,
1 szklanka maślanki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
garść owoców (w zależności od preferencji, może być ich mniej lub więcej)
Jajka i cukier trzemy na jednolita masę mikserem. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy, aż się połączą. Powstałą masę przekładamy do formy do pieczenia. Układamy owoce, wzór i rodzaj owoców jest całkowicie dowolny, jednak polecam śliwki,maliny, truskawki i borówki (wszystkie razem, w parze lub osobno). W międzyczasie ustawiamy temperaturę w piekarniku na 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 1 godzinę (warto sprawdzić ciasto po 40 minutach. Et voilà! Po wystygnięciu kroimy na kawałki i zjadamy ze smakiem.
Kolejną propozycją na ciasto z owocami, ale w nieco innym wydaniu jest prosty chlebek bananowy. Nie, nie jest to pieczywo, które posmarujemy smalcem, czy zjemy je z szynką i ogórkiem. Jest to rodzaj słodkiej babki. Do upieczenia bananowego chleba potrzebujemy:
3 dojrzałe banany, im bardziej brązowe tym lepiej,
100 gram masła,
pół szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
1 jajko,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 szczypta soli.
Masło rozpuszczamy, mieszamy mąkę i sodę oczyszczoną, przesiewamy. Rozgniatamy banany np. widelcem (stopień rozgniecenia dobieramy według uznania), dodajemy do nich ciepłe masło, następnie cukier, jajko (dodajemy je powoli, dlatego dobrze wcześniej je lekko roztrzepać) i na koniec mąkę z sodą, cały czas mieszając dosypujemy po trochu, aby mieć kontrolę nad konsystencją. Według uznania, można dodać do masy parę kropli olejku np. waniliowego. Tak powstałą masę przekładamy do foremki, najlepiej do tzw. “keksówki”. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy 40-60 minut. Czekamy, aż wystygnie i delektujemy się cudownym smakiem.
Jeśli chcemy urozmaicić chleb o dodatkowe kalorie możemy po upieczeniu posypać wierzch cukrem pudrem. posmarować go dżemem, masłem orzechowym, powidłami, lub przygotować masę. UWAGA! Podana poniżej masa to prawdziwa kaloryczna bomba.
Potrzebujemy:
Opakowanie serka Mascarpone
4 duże łyżki Nutelli
Oba składniki mieszamy ze sobą do połączenia. Gotową masą możemy przełożyć chleb lub smarować nim kawałki po pokrojeniu.
Smacznego!