Robisz więc degustację wina obejmującą wiele butelek do porównania. Może to przyjęcie, może zdecydowałeś się porównać kilka butelek w domu, może jest to klub winiarski, który prowadzisz ze znajomymi. Może chcesz po prostu dowiedzieć się więcej o winie – poprzez degustację wina (zdecydowanie najczęstszą radą autorów winiarskich na temat tego, jak się uczyć, jest „próbowanie wielu różnych win” – jednak rzuciłabym wyzwanie, mówiąc „porównaj wiele win i zastanów się, co może powodować różnice między nimi ”).
Co zasmakować Co porównać? Jak możesz zmaksymalizować doświadczenie? Jak możesz to wykorzystać? Jak możesz zoptymalizować pod kątem przyjemności, nauki, ciekawości, fascynacji i zabawy? Jak możesz rozwijać swoje „podniebienie” i wiedzę, delektując się winem?
Przydatną pomocą może być blog kulinarny zawierający takie przepisy kulinarne jak http://lifesherbs.pl/wino-z-kwiatow-czarnego-bzu/, ale zanim wejdziesz w świat przyrządzania własnego wina, mamy jeszcze kilka wskazówek, które pomogą przenieść Twój catering domowy na wyższy poziom.
Degustacja wina – jak się to robi?
Tu właśnie okazuje się prosta degustacja porównawcza. Techniki degustacji porównawczej są stosowane w przemyśle spożywczym od dziesięcioleci w „grupach fokusowych” konsumentów i tym podobnych. Porównanie dwóch lub więcej starannie dobranych próbek jest naprawdę skutecznym sposobem identyfikacji różnic i podobieństw na „podniebieniu”. Na przykład firma może chcieć zidentyfikować najlepszą kombinację smaku, cukru i soli w nowym sosie, który opracowała. Przygotują kilka prawie identycznych próbek, ale z tylko jedną różnicą między każdą próbką (np. 3 prawie identyczne sosy z różnymi ilościami soli w każdym). Testerzy następnie próbują każdego i udzielają informacji zwrotnej, jak podeszły im te poszczególne przepisy kulinarne. Ci, którzy przygotowali eksperyment, będą wiedzieć, że jedyną różnicą między nimi jest poziom soli i mogą określić optymalny poziom soli dla swojego sosu.
Podejście to można uprościć i łatwo zastosować do wina: w naszej misji, której celem jest nauczenie się podstaw doceniania wina (podczas dobrej zabawy), możemy dowiedzieć się:
-jak smakuje wino uprawiane w szczególnie ciepłych warunkach,
-jaka struktura podniebienia pochodzi z dodania Semillon do Sauvignon Blanc,
-jakie smaki ma północna winnica Pinot w porównaniu do winnicy, która jest mniej nasłoneczniona.
Degustacja porównawcza poprzez catering domowy pomaga nam ustalić związek między tym, co czytamy na butelce („wkład”), a tym, co wąchamy i smakujemy w kieliszku („wyjście”).
Wejście do winogron (wpływ winnicy) + Wejście do wina (wpływ winiarski, przechowywanie, czas) = Wyjście (wino w twoim kieliszku)
Korzystanie z degustacji porównawczej w celu poznania wkładu i smaku produktu wyjściowego może przynieść głębsze zrozumienie wina. Innymi słowy, nawet najlepszy blog kulinarny nie jest w stanie opisać tego, co przepisy kulinarne w istocie wyczyniają na podniebieniu i ta sama zasada odnosi się do wina.
Jak wybrać wina do porównania?
Sztuczka polega na znalezieniu dwóch lub więcej win, które są identyczne pod każdym względem, ale najlepiej, jeśli mają tylko jedną zasadniczą różnicę.