Wyposażenie kuchni ze stali nierdzewnej jest atrakcyjne dla tych, którzy szukają kuchni w stylu industrialnym. Istnieją różne projekty realizowane przez wykonawców przebudowy kuchni przy użyciu tego materiału. Jest wiele sposobów na wprowadzenie stali do kuchni, ale zanim to zrobisz, powinieneś poznać zalety i wady takiego rozwiązania. W ten sposób możesz podjąć bardziej świadomą decyzję przed dokonaniem zakupu.
Przyjrzyjmy się dobremu i złemu aspektowi projektowaniu kuchni ze stali nierdzewnej.
Blaty ze stali
Jednym z kluczowych obszarów kuchni, do której właściciele domów stosują stal, są blaty. Jednym z powodów tego jest ich trwałość. Możesz umieścić na nich gorące garnki i patelnie, nie powodując zniszczenia. Jednak podczas siekania i krojenia trzeba się martwić o zadrapania wywołane kontaktem z nożem. Można tego łatwo uniknąć za pomocą deski do krojenia. Ponieważ blaty w tym stylu nie są porowate, nie musisz się martwić:
-
plamami
-
bakteriami
-
pleśnią
-
innymi typami zarazków powszechnie spotykanych w domach.
Więc jeśli szukasz sterylnej kuchni, to jest jeden sposób, aby to osiągnąć. To idealne miejsce do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw, w tym wędlin, warzyw i pieczonych przekąsek. Blat jest również odporny na różnego rodzaju ciecze, takie jak olej, sok winogronowy, wino, kwasy i buraki. Dzieci i początkujący szefowie kuchni mogą ćwiczyć przygotowywanie posiłków bez obaw.
Kolejną zaletą stalowych blatów jest to, że wyglądają świetnie. Jeśli utrzymasz je w czystości i bez zarysowań, przez wiele lat możesz mieć świetnie wyglądające blaty. Na pewno i w Twoim mieście są wykonawcy przebudowy kuchni, którzy mogą zaoferować dostosowane stalowe blaty dostosowane do Twoich potrzeb i stylu.
Minusem posiadania blatów nierdzewnych jest to, że można je łatwo zarysować. A kiedy już tak się stanie, staje się to bardzo zauważalne. Są sposoby, aby się tego pozbyć, na przykład poprzez ich profesjonalną naprawę. Mogą być również z łatwością wgniecione, dlatego należy unikać umieszczania na nich ciężkich przedmiotów. Jeśli nie lubisz hałasu w kuchni, nie spodoba ci się brzęczący dźwięk umieszczania garnków, sztućców i naczyń na szczycie tych blatach!
Szafka ze stali nierdzewnej
Innym sposobem na włączenie stali do kuchni jest użycie szafek. W większości domów drewno jest dominującym wyborem do mebli kuchennych, ale nie musi tak być. Istnieją różne zalety wybrania stali a nie drewna:
- Nigdy nie musisz się martwić, że je zniszczysz
- Nigdy nie musisz ich malować
- Są łatwe do zainstalowania, ponieważ są wstępnie zmontowane
Istnieje również szereg pułapek związanych z tymi stylem szafek i obejmują one między innymi:
-
Mogą być dość głośne, gdy je otwierasz i zamykasz
-
Cena może być raczej wysoka w porównaniu z drewnem
-
Styl może wydawać się nieco zbyt zimny dla niektórych właścicieli domów
-
Nie zawsze pasują one do innych materiałów, co sprawia, że projektowanie jest nieco trudniejsze
-
Utrzymywanie ich doskonałego wyglądu wymaga pewnych czynności konserwacyjnych
Jeśli zastanawiasz się nad kosztami, możesz zapłacić więcej niż za drewnianą szafkę.
Polecamy również:
Zabezpieczanie drewna lazurami, co powinieneś wiedzieć?
Mnie osobiście bardziej podoba się naturalne drewno