Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak ułatwić sobie kuchenne czynności? Czasem, w pogoni za zaawansowanymi rozwiązaniami dla domu czy profesjonalnej gastronomii, zapominamy o tym, co najprostsze. Tymczasem szatkownice do warzyw świetnie sprawdzą się w produkcji surówek, dań jednogarnkowych, potraw warzywnych. W dobie fascynacji zdrowym odżywianiem, taki sprzęt jest na wagę złota!
Szatkowanie warzyw – możliwości, jakie dają maszyny
Automatyzacja procesów kuchennych pozwala zaoszczędzić bardzo dużo czasu. Warto rozważyć inwestycję w szatkownicę ręczną lub mechaniczną, bo dzięki niej nawet wielo kilogramowe pojemniki z surówkami szybko się zapełnią. Urządzenia – pomimo swojej nazwy – nie tylko szatkują, ale też kroją warzywa i owoce w słupki, wiórki, frytki, kostki lub plastry. Dlatego nadają się do przyrządzania potraw o różnych konsystencjach, w tym bardzo modnych obecnie dań wegetariańskich oraz wegańskich.
Gdzie sprawdzą się szatkownice?
Bary i restauracje to tylko niektóre z miejsc, w których można spotkać szatkownice do warzyw. Z tych praktycznych sprzętów bardzo chętnie korzystają zakłady przetwórstwa warzywno-owocowego, np. producenci kapusty kiszonej w beczkach czy słoikach. Również firmy zajmujące się przygotowywaniem cateringów albo wyrobów garmażeryjnych chętnie sięgają po nowoczesne rozwiązania. Co zyskują? Nie tylko ogromną oszczędność czasu, ale też poprawę standardów. Od teraz każde z przygotowanych dań będzie miało identyczny wygląd i będzie poszatkowane drobno, tak jak przewiduje przepis.
Jakie szatkownice wybrać?
W zależności od tego, jaki jest profil Twojej działalności, wybierz szatkownice zaawansowane lub podstawowe – porównasz je na stronie https://iguanasklep.pl/obrobka-mechaniczna/szatkownice. Nie da się ukryć, że różnią się one od siebie także poborem energii elektrycznej czy rozmiarem, więc to kolejne czynniki, który musisz rozważyć przy podejmowaniu decyzji.
Bardzo ważna jest moc, z jaką pracuje szatkownica oraz odpowiednio duży otwór wsadowy. Najlepsze modele mają także podajniki grawitacyjne, dzięki którym załadunek odbywa się w bardzo dobrym, stałym tempie. Nawet duże główki kapusty czy selera zostaną odpowiednio rozdrobnione przy pomocy podajnika z popychaczem.
Przedsiębiorców nie trzeba przekonywać do wybierania oryginalnych sprzętów kuchennych. Marki takie jak Stalgast kojarzą się z niezawodnością oraz innowacyjnością, dlatego pozostają w czołówce najchętniej wybieranych nie tylko na polskim rynku gastronomicznym.