Przed rozpoczęciem projektowania najważniejsze jest zrozumienie, w jaki sposób kuchnia będzie używana. Jest to podstawowe podejście, które musi zastosować każdy architekt. Chodzi o to, że kuchnia nie może być pozostawioną sobie przestrzenią, czy tylko przestrzenią ustaloną na koniec projektu – musisz zrozumieć, że ma procesy, różne obszary pracy i to musi być uwzględnione już na początku projektu.
Projekt kuchni – od czego zacząć?
Oprócz stylu lub projektu wymaganego przez klienta ważne jest zdefiniowanie określonej modulacji, która optymalizuje całość projektu, a tym samym minimalizuje koszty produkcji różnych jego elementów. W ten sposób należy zrozumieć i zinternalizować wymiary wszystkich elementów, jakie obejmuje kuchnia na wymiar, zanim zdefiniuje się przestrzeń, w której mają się one znajdować.
Obszary i przepływ w kuchni
Aby mieć pewność, że kuchnia obejmie wszystko, co ważne i wszelkie <a href=”https://marito.pl/planowanie-kuchni-na-wymiar/”>meble kuchenne</a> są dobrze ulokowane – trzeba w pierwszej kolejności mieć świadomość kilku kluczowych obszarów, które wpływają na przepływ ruchu w tym miejscu.
- Spiżarnia: miejsce do przechowywania żywności, przetworów, lodówki.
- Przechowywanie: przybory, narzędzia pracy.
- Zlew: miejsce do czyszczenia.
- Przygotowanie: najlepiej duży stół roboczy.
- Gotowanie: kuchnia i piekarnik
Nowoczesne kuchnie są projektowane tak, by spiżarnia, zlew, pomieszczenia do przygotowywania i gotowania były ze sobą trwale połączone i powiązane z procesem przygotowania posiłku w możliwie jak najbardziej efektywny sposób. Zlew, obszary przygotowywania i gotowania tworzą jeszcze węższy trójkąt roboczy, z którego rodzą się różne typologie – konieczne do rozeznania, aby właściwie ulokować kuchnie meblowe w tej przestrzeni.
Rodzaje kuchni
Są one związane z przestrzenią, która ma być zaprojektowana. W odniesieniu do tych konfiguracji ważne jest zrozumienie, jak działają różne obiegi. Trójkąt roboczy musi być płynny i należy unikać przepływów krzyżowych, gdy pracuje więcej niż jedna osoba. W tym momencie zawsze dobrze jest zadać sobie pytanie: jak chciałbyś korzystać ze swojej kuchni? Albo jakie aspekty mojej obecnej kuchni mi przeszkadzają lub podobają mi się najbardziej? W ten sposób można projektować przemyślane przestrzenie, co jest najbardziej zasadne zwłaszcza, jeśli chodzi o <a href=”https://marito.pl/czyszczenie-i-pielegnacja-mebli-kuchennych-praktyczne-porady/”>kuchnie na wymiar</a>.
Modulacja projektu kuchni
Rozpoczynając projektowanie i opracowywanie planów, należy pamiętać, że meble kuchenne na wymiar nie są po prostu przypadkowym połączeniem elementów, ale raczej składają się z modułów, które muszą być zgodne z logiką całości. Jeśli projekt nie jest jasny lub nie spełnia pewnych rozsądnych parametrów, które należy zbudować, może pojawić się konflikt między architektem a producentem mebli. Nie wspominając o kliencie.
W ten sposób to, co jest narysowane na planie, musi mieć bezpośredni związek z tym, co jest narysowane na elewacji, a artefakty uwzględnione w projekcie muszą pasować do modulacji.
Aby uniknąć problemów, modulacja musi być warunkiem projektowym i żaden element nie może zostać błędnie zastosowany, by kuchnie pod zabudowę spełniały funkcję praktyczną i estetyczną.